Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bőrápolási praktikák

Arcunk rendszeres ápolását fiatal korban kell elkezdeni. Nem mindegy, hány éves korban jelennek meg szemünk körül az első apró ráncok. Erre minden nőnek előre kell gondolni.

A kellemes megjelenést minden korban a jó közérzet és az egészség jelének tartották. Ennek pedig fontos feltétele a helyes bőrápolás. Így őrizhetjük meg szépnek, egészségesnek bőrünket, amit nap mint nap rengeteg veszély fenyeget. Ahhoz, hogy a bőr természetes önvédelmét -kívülről és belülről- megerősíthessük, meg kell ismerni ezeket a veszélyeket. Fájdalomérzetet válthat ki, ha a bőr felületi rétegét megsértjük, ha túlságosan hideg vagy forró hatásnak tesszük ki, vagy ártalmas kémiai hatású anyagot használunk. A gyulladásban lévő bőr is sok kellemetlenséget okoz. Gondoljunk arra, hogy nem maradunk örökké fiatalok. Arcunk rendszeres ápolását fiatal korban kell elkezdeni. Nem mindegy, hány éves korban jelennek meg szemünk körül az első apró ráncok. Erre minden nőnek előre kell gondolni.

Miképp működik a bőrünk?
- mint az antenna- rendkívül érzékeny fájdalomra, hidegre, melegre, simogatásra.
- mint a szűrő - szűri a fényt, a sugárzást, idegen anyagokat.
- mint a párna - véd az ütéstől, nyomástól, surlódástól.
- mint egy raktár - zsírt, vizet és tápanyagokat tárol.
- mint a tükör - mutatja a testi-lelki kiegyensúlyozottságunkat, de a kóros zavarokat is.
- mint egy pajzs - savköpenyével véd a baktériumok, vírusok ellen.
- mint a hőfokszabályozó - állandó hőmérsékleten tartja testünket.

Mitől változik a bőrünk?
Az évszakok, a környezet, a hormonok, a testi-lelki feltételek befolyásolják bőrünk állapotát. Szeles, őszi napokon, hideg téidőben, túlfűtött száraz levegőjű szobában másra van szüksége a bőrnek, mint langyos tavaszi napsütésben. Az arcápolást nem lehet letudni azzal, hogy többé-kevésbé oda sem figyelve, automatikusan bekrémezzük magunkat, anélkül, hogy alaposabban megvizsgálnánk, milyen állapotban van a bőrünk. 20 éves kor után már rendszeresen használjunk kevés zsíros krémet éjszakára. A fűtés okozta bőrfelület kiszáradását megakadályozhatjuk, ha növeljük a levegő páratartalmát a lakószobában. Tegyünk nedves törülközőt a fűtőtestre. Ez a módszer nemcsak a bőrünket kíméli, hanem a nyálkahártyákat sem hagyja kiszáradni.

A bőrápolás alapja a a bőr tisztítása
A rendszeres gondos és a bőr jellegéhez alkalmazkodó tisztítás a korszerű bőrápolás legfontosabb művelete. De mikor, hogyan és mivel végezzük? Erre csak akkor felelhetünk, ha eleget tudunk bőrünkről, érzékenységéről, a bőrünkre kerülő szennyeződésekről - de az sem mellékes, hogy arcunkról vagy egyéb testrészünk bőréről van szó. Ma már tudjuk, hogy a rosszul megválsztott tisztítási módszer sokat árt a bőrnek, igen sok irritáció innen ered.

Az arc tisztítása
A városi ember arcát a szennyezett levegő miatt nap mint nap sok káros, vegyi hatás éri, amitől alaposan meg kell tisztítani. De le kell szedni róla a make-up-ot, púdert, szemfestéket is. Az arctisztítást kímélő anyagokkal végezzük. Életmódunk, környezetünk hatására bőrünk pár generáció alatt érzékenyebbé vált, és a modern szennyeződések sem tűnnek el a bőrről egyszerű tiszta vizes lemosással.

Normális, egészséges, fiatal bőr elviseli a szappanos lemosást is. De lehetőleg babaszappant használjunk, mert nincs benne illatosító- és szagtalanító anyag. Fontos, hogy beszappanozás után a habot gondosan leöblítsük, különben lúgos mészfátyol marad a bőrön. Gondoljunk arra, hogy a felületaktív anyagok is zsírt vonnak el a bőrtől. A száraz bőrűek ezekkel is óvatosan bánjanak. A száraz bőrt mindíg hideg, vagy langyos vízzel mossuk le. Fontos szabály, hogy a bőrünket óvatosan tisztítsuk enyhe, neki megfelelő pH-értékű szerrel, ne gyakrabban, mint ahogy a bőr megkívánja, de olyan alaposan és kíméletesen, amennyire csak lehet.

Szappanos lemosás után előfordul, hogy a bőr feszül, piros foltok keletkeznek rajta, hámlik: minden komolyabb bőrártalom ezekkel a tünetekkel kezdődik, ezért az érzékeny bőruek számára a szappan helyett a lemosótejek, zselék sokkal megfelelőbb arctisztító szerek.
Az arclemosó tejek sokféle összetételben készülnek, a száraz érzékeny, erősen igénybe vett bőr számára. Zsírtartalma különböző. Óvakodjunk az alkoholtartalmú arcvizektől, mert szárító hatásuk miatt ingerlik az amúgy is száraz bőrt