Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Shakira

2011.07.28

Shakira

Shakira

Biográfia

Shakira Isabel Mebarak Ripoll, (1977. február 2.) kolumbiai énekes-dalszerzõ, zenész, producer, táncos és filantróp, aki a 90-es évek közepétõl az egyik legnagyobb alakja a pop-rock-latin zenének Latin-Amerikában. A 2000-es évektõl pedig a világ egyik legsikeresebb elõadómûvésze. A BMI szerint Shakira a legtöbb lemezt eladó kolumbiai zenész, több, mint 60 millió lemezzel.

Shakira az egyetlen közös gyermeke Nidya del Carmen Ripoll Torrado és a libanoni származású William Mebarak Chadid-nek. Nyolc idõsebb fél-testvére van– négy fiú és négy lány az apja elõzõ házasságából. 15 évesen kezdett el hastáncolni. A Shakira arabul "hálás"-t jelent. Ez a nõi alakja a Shakir névnek. Gyermekkorának nagy részét Barranquillában töltötte, Kolumbia északi részén. Shakira többek között a 140-es IQ-járól is ismert. Elsõ versét már 4 éves korában megírta Kristályrózsa címmel. Ahogy idõsödött, egyre jobban izgatta az írás, míg a hetedik születésnapjára egy írógépet kért a szüleitõl. A verseket amelyeket írt, késõbb dalba foglalta. Nyolc évesen, miután az egyik testvére meghalt motorbalesetben, Shakira megírta elsõ dalát, a Tus Gafas Oscuras-t. Amikor 4 éves volt, az apja elvitte egy közel-keleti életterembe, ahol Shakira elõször hallotta a doumbek-et, azt a hagyományos dobot, amit az arabok tipikusan a hastáncos zenéhez használnak. Ekkor volt az a pillanat, amikor Shakira elhatározta, hogy elõadó szeretne lenni. Imádott énekelni, de a tanára az iskolában nem engedte, hogy a katolikus kórusban énekeljen, mondván, hogy túl erõs a hangja. Az iskolában csak a hastáncos lányként ismerték, hiszen minden pénteken az iskolában elõadott egy hastánc számot. 10 és 13 éves kora között számos rendezvényre meghívták fellépni így a szülõvárosában elismertté vált.

2001-ben megjelent elsõ angol nyelvû lemeze, a Laundry Service az egész világon ismertté tette, melybõl 13 millió példány talált gazdára világszerte. Számos zenei díjat nyert világszerte, többek között 8 Latin Grammy-t, 2 Grammy-t, 15 Billboard Music Award díjat, 4 MTV video Music Award díjat, egy People's Choice Award díjat és Golden Globe díjra is jelölték. Szintén õ az egyetlen dél-amerikai mûvész, aki elsõ helyezéseket ért el az amerikai, ausztrál és angol listákon. 2009-ben adta ki nagysikerû She Wolf c. visszatérõ albumát.
2009-ben játszott az Ugly Betty pár részében, magát alakította, valamint fellépet az SNL-ben is. 2010-ben aktívan vállalt részt Haiti megsegítésében a Hope for Haiti Now: A Global Benefit for Earthquake Relief-ben, valamint az ő száma, a Waka Waka volt a foci vb hivatalos zenéje.

Shakira a volt argentin elnök fiának Antonio de la Rúának volt sokáig a menyasszonya. Mindig is szerette a gyerekeket, így az alapítványán keresztül iskolákat építtet a rászoruló gyermekeknek. Anyanyelvén kívül folyékonyan beszél angolul, portugálul, olaszul és egy picit arabul is.

Videók:


Képek:

Shakira

Shakira

Shakira

 

Shakira

 

Shakira

 

Shakira

 

Shakira